Edicions Cal·ligraf

Resenya de Estofat de Vacunin al suplement de cultura del diari Avui - 18.9.2013

Edicions Cal·ligraf

13 de setembre 2013

Jaume Torrent proposa la representació de la tragicomèdia de la vida a través de situacions o moments viscuts en primera persona. Converteix la societat en protagonista i tota la seva quotidianitat en matèria narrable. De manera que suggereix al lector una desfamiliarització de tot allò que l'envolta, de la seva habitud. El narrador observa la realitat i ens suggereix mirar-la per descobrir-hi arestes no previstes i també velluts inesperats. Un bon exemple és la seva definició de l'Empordà com una gran ciutat a l'article L'Empordà, la ciutat dispersa. Qui pensaria en les comarques empordaneses en termes de gran urbs? Però, en realitat, no és així com funcionem els que hi vivim? Movent-nos de Llampaies a Figueres i de Figueres a Camallera com si passéssim d'un barri a un altre? O la història Jo també jugava al carrer, en què, rememorant la seva infantesa al barri de Gràcia de Barcelona, també ens fa entendre que aquells jocs infantils d'aquells anys encara són possibles avui dia a l'Empordà.

 La seva proposta literària parteix, doncs, de l'observació en el sentit que li donà Heidegger, de poder veure una situació i no estar captant allò que és realment important, de manera que cal recórrer, no només a veure allò que en aparença s'està representant, sinó a, necessàriament, anar més enllà per tal d'aprehendre un significat més profund. Heidegger indicava que es pot veure, però al mateix temps es pot no estar captant allò que realment es vol dir i està en joc; a més a més de la vista, cal entendre i conservar-ho. És a dir que “pensar és veure i entendre”. A l'article La primera mort del meu avi ens fa veure i entendre que tota situació, per inversemblant que pugui semblar, pot tenir una explicació coherent, però que cal saber esperar i estar oberts a rebre aquesta explicació. I igualment succeeix a Tothom s'equivoca, en què veiem un escenari de l'actualitat, en què els errors tenen certes conseqüències, posat en paral·lel amb una situació de fa molts anys amb conseqüències similars, fent-nos entendre que la situació política actual no dista tant d'aquella d'un passat no gaire remot.

Estofat de Vacunin és una excel·lent recepta per treballar el sentit crític del lector i posar a prova la seva capacitat de riure i riure-se'n. Ens proposa utilitzar una sèrie d'ingredients del nostre món quotidià amb un resultat brillant en què es mesclen l'observació aguda de l'entorn immediat, els records d'infantesa i passatges familiars, l'anàlisi crítica de la política, la cultura i l'economia i una visió perspicaç, lúcida i refinada del món actual. Es tracta d'una obra salpebrada al punt, imprescindible com a mostra clara de la necessitat que tenim avui en dia de practicar el pensament crític amb sentit de l'humor.

( Pepa Novell, professora universitària de llengues hispanes al Canadà)

Distribució

VALENCIA, ALICANTE, MURCIA, ALBACETE
Gea Llibres
Tel: 961665256 - 961665249
gea@delibros.es

 
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf