Edicions Cal·ligraf

Debat obert sobre les petites editorials - 12.8.2014

Edicions Cal·ligraf

"Camallera cançò d'autor - República de les paraules"

EDICIONS CAL·LÍGRAF ha col·laborat amb en la II edició del festival REPÚBLICA DE LES PARAULES dins de la VI edició del CAMALLERA CANÇÓ D’AUTOR, organitzant un debat obert sobre Les petites editorials independents, un repte front a les grans multinacionals.

 

La taula va estar formada per Miquel Angel Codes, director de LiberisLiber de Besalú, en David Castillo, poeta y director del suplement literari del Punt/Avui i els editors Gemma Garcia de Vitel·la, Xavier Cortadellas de Sidillà i Jaume Torrent de Cal·lígraf. Entre el públic assistent hi havia l’editor Salvador Vives d’ Editorial Tirant lo Blanch de Valencia,  la bibliotecària de Figueres Nati Vilanova, Paulina Fariza ex-editora i escriptora i altres persones més o menys vinculades al tema.

 

No va haver-hi acord sobre si la paraula “independent” s’havia de mantenir com a tret diferencial o no. Gemma de Vitel·la opinava que s’havia de suprimir, els altres membres de la taula criem, contràriament, que la independència del poder econòmic era el segell que marcava les nostres editorials.

El debat es va iniciar analitzant el perquè de la profusió de noves editorials petites i quines son les seves característiques diferencials. Una de elles és que l’editor independent està enamorat de cada llibre que publica, com va remarcar David Castilla, quasi podria recitar-lo memòria. Per contra, en la gran empresa, el que prima és la rendibilitat del producte.

 

 

Es va analitzar la dificultat de tenir visibilitat a les llibreries quan els grans best-sellers copen els aparadors. Una participant del públic va apuntar  les possibilitats que s’obren en la venda per Internet. Tots varem estar d’acord que aquest tipus de venda encara és molt incipient  i que, davant l’allau de publicitat i informació de les grans cadenes de llibreries tipus FNAC o Casa del Libro, les petites editorials no poden competir.

 

Dins d’aquest tema es va proposar que LiberisLiber fos un certament que circulés per diversos indrets de les comarques gironines. En Miquel Àngel Codes, va dir que ho havia descartat per no esdevenir competència a les llibreries locals. Els editors argumentarem que no ho seria doncs, la majoria d’elles, treballen amb el material de les grans editorials oferint únicament els llibres més mediàtics.

 

Els costos de distribució varen ser també motiu de debat. Responent a preguntes d’una participant, en Jaume Torrent que  aclarir  que del preu de venda al públic únicament un 5% queda per l'editor.

 

Va passar el temps ràpidament  i encara que quedaven moltes qüestions per debatre, les proves de so  del Festival de cançó d’autor i la potent veu de la Maria del Mar Bonet, va fer que tanquéssim el debat fins a una propera ocasió.

 

Edicions Cal·ligrafEdicions Cal·ligrafEdicions Cal·ligraf

Distribució

VALENCIA, ALICANTE, MURCIA, ALBACETE
Gea Llibres
Tel: 961665256 - 961665249
gea@delibros.es

 
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf
Edicions Cal·ligraf