l'Estartit, 1896

Marcel·lí Audivert i Pascual nascut a l'Estartit, en el si d'una família que, com tantes altres, treballava en la pesca i en el conreu de la terra, va ingressà a l'Escola Normal de Girona, i amb 19 anys, exercí de mestre interí primer a Sant Privat d'en Bas i més endavant a Tossa de Mar. 

Guanyà les oposicions per ingressar a l'Institut Geogràfic i realitzà una sèrie de treballs topogràfics relacionats amb el cadastre per diferents territoris d'Espanya.

El juliol del 1936, al començament de la Guerra Civil espanyola, passà a la Generalitat de Catalunya, ocupant un important càrrec a la Secció de Serveis Forestals. Al acabar la guerra fou desterrat  quatre anys a Andalusia, on va treballar com a topògraf de l'Estat, tasca  que seguí fent a les províncies de Tarragona, Girona i Barcelona fins a la seva jubilació als 70 anys.

En jubilar-se, va escriure una trilogia geograficohistòrica sobre el terme de Torroella de Montgrí: L'Estartit i les Medes: biografia d'un poble de la Costa Brava; Cases i gent de l'Estartit, veritable col·lecció d'arbres genealògics i d'altres no menys interessants sobre les famílies més conegudes de l'Estartit, i per últim, Torroella de Montgrí: una vila singular.